Belia Olive Oil

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Eνημέρωση

Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως προϊόν με πολλαπλά οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Την πληροφορία αυτή που την ακούμε συνεχώς, γνωρίζουμε άραγε τι σημαίνει στην πράξη; Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα λεγόμενα καλά λιπαρά αφού ενταγμένα σε μια ισορροπημένη διατροφή προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της ΗDL της λεγόμενης «καλής» χοληστερίνης. Επιπλέον τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα:

- Διευκολύνουν την πέψη μιας και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου

- Διευκολύνουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό

- Μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνος του παχέος εντέρου αφού βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του από καρκινογόνες ουσίες.

- Συμβάλουν στην αναζωογόνηση του δέρματος όταν συμπεριλαμβάνεται ως βασικό συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα και φυσικά βότανα θεραπείας. Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της συνεχούς οξείδωσης, μια από τις μεθόδους που επηρεάζει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος.

Και δεν είναι μόνο αυτό! Πόσοι από εμάς αλήθεια γνωρίζουμε την ολεοκανθάλη; Πρόκειται για ακόμη μία ουσία που περιέχεται στο ελαιόλαδο. Η ανακάλυψη της οφείλεται σε Αυστραλό επιστήμονα που ενώ γευόταν διάφορα τοπικά ελαιόλαδα στην Ιταλία, παρατήρησε πως ο πόνος που είχε στον φάρυγγα του σταδιακά μειωνόταν. Έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν τελικά στο συμπέρασμα πως η ολεοκανθάλη καταστέλλει την δράση συγκεκριμένων ενζύμων που παράγουν τις προσταγλανδίνες στις οποίες οφείλεται ο ερεθισμός των νεύρων που προκαλούν την αίσθηση του πόνου. Το βασικό και ίσως μοναδικό μειονέκτημα του ελαιολάδου, είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε θερμίδες, (ένα κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε 43 θερμίδες) γι’αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε ότι για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του ελαιολάδου, θα πρέπει αυτό να διατηρείται στις κατάλληλες συνθήκες για να αποφύγουμε κάθε ενδεχόμενο αλλοίωσης του. Έτσι καλό είναι να φυλάγεται σε καλά κλεισμένα μπουκάλια, σε χώρους με θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μην έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα.

Πηγή : iator.gr

 

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Οι ποικιλίες και οι τύποι του ελαιόδεντρου είναι πάρα πολλοί και δημιουργήθηκαν πρώτον από την προσαρμογή του δέντρου σε διάφορα κλίματα και δεύτερον από τις πολλαπλασιαστικές μεθόδους που εφήρμοσαν οι άνθρωποι. Οι παραδοσιακές τεχνικές πολλαπλασιασμού της ελιάς γίνονταν με κουκούτσια, παραφυάδες, μοσχεύματα. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αναπτύχθηκαν νέες μορφές πολλαπλασιασμού, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν αλλά και να αυξηθούν οι ποικιλίες των ελαιόδεντρων.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τις ποικιλίες που αναφέρονται κατάλληλες για ελαιοποίηση είναι η ανταπόκριση τους στις καλλιεργητικές φροντίδες και η μεγάλη απόδοση τους σε ελαιόλαδο.

Το αγοραστικό κοινό, απ' την πλευρά του, καλό είναι να γνωρίζει αυτές τις ποικιλίες καθώς και τις τοπικές τους ονομασίες, με τις οποίες συχνά διατίθενται στην αγορά. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η τελική καλή ποιότητα του ελαιόλαδου δεν εξαρτάται απόλυτα από την ποικιλία της ελιάς, αλλά περισσότερο από τον τρόπο καλλιέργειας της, τη συλλογή του καρπού, την ελαιοποίηση, την επεξεργασία και αποθήκευση του. Πολλές από αυτές τις ποικιλίες που αναφέρονται ως κατάλληλες για παραγωγή ελαιόλαδου είναι εξαιρετικές όταν υποστούν την ειδική επεξεργασία για να γίνουν βρώσιμες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ποικιλίες που μας δίνουν ελαιόλαδο παρακαλούμε να δείτε ξεχωριστά στις γενικές πληροφορίες για κάθε ελαιοπαραγωγό χώρα.

Πηγή πληροφοριών : FWORLD CATALOGUE OF OLIVE VARIETIES - 2000

 

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟΥ


1) Αδραμυτηνή
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Λέσβος, Χίος & Εύβοια
ΧΡΗΣΗ: Ελαιόλαδο

2) Αμιγδαλολιά
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Αττική & Φωκίδα
ΧΡΗΣΗ: Διπλή (ελαιόλαδο & επιτραπέζιες ελιές)

3) Χαλκιδική
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Χαλκιδική
ΧΡΗΣΗ: Επιτραπέζιες ελιές

4) Καλαμών
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Μεσσηνία, Λακωνία & Λαμία
ΧΡΗΣΗ: Διπλή (ελαιόλαδο & επιτραπέζιες ελιές)

5) Κονσερβολιά
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Άμφισσα, Βόλος & Εύβοια
ΧΡΗΣΗ: Διπλή (ελαιόλαδο & επιτραπέζιες ελιές)

6) Κορωνέικη
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Πελοπόννησος, Ζάκυνθος, Κρήτη & Σάμος
ΧΡΗΣΗ: Ελαιόλαδο

7) Μαστοειδής
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Πελοπόννησος, Κρήτη & Κέρκυρα
ΧΡΗΣΗ: Διπλή (ελαιόλαδο & επιτραπέζιες ελιές)

8) Μεγαρίτικη
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Αττική, Βοιωτία & Πελοπόννησος
ΧΡΗΣΗ: Διπλή (ελαιόλαδο & επιτραπέζιες ελιές)

9) Βαλανολιά
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Λέσβος, Χίος & Σκύρος
ΧΡΗΣΗ: Ελαιόλαδο

 

ΤΙ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ;

Οι ποιοτικές κατηγορίες του ελαιόλαδου που ισχύουν σήμερα βασίζονται κυρίως σε εμπορικά κριτήρια τα οποία έχουν καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Τα κυριότερα ποιοτικά κριτήρια είναι η οξύτητα, η οξείδωση, καθώς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά γεύση και άρωμα.
Πολλοί καταναλωτές δυσκολεύονται ιδιαίτερα να διαχωρίσουν, να αξιολογήσουν και τελικά να αγοράσουν ένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο. Τούτο οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση του αγοραστικού κοινού για τις ποιοτικές και γευστικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών των ελαιόλαδων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, πόσοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του «παρθένου ελαιόλαδου» και του «ελαιόλαδου» ή τι ακριβώς σημαίνει ο όρος ραφινέ ελαιόλαδο; Πόσοι μπορούν να αναγνωρίσουν τα γευστικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου; Πόσοι έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματική βιολογική αξία ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, που διατηρεί όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες του; Πόσοι, τέλος, γνωρίζουν ότι το ελαιόλαδο «συμπεριφέρεται» ακόμη και στο τηγάνι πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε σπορέλαιο;
Δεύτερον οι καταναλωτές δεν έχουν πάντα την ευκαιρία αλλά ούτε την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν συσκευασμένα επώνυμα ελαιόλαδα πάνω στα οποία αναγράφεται πάντα η ποιοτική κατάταξη του ελαιόλαδου. Ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα για παράδειγμα μόνο το 30% της κατανάλωσης καλύπτεται με ελαιόλαδο τυποποιημένο σε επώνυμες συσκευασίες, ενώ αντίθετα το υπόλοιπο 70% που διατίθεται στην αγορά είναι μη τυποποιημένο, χύμα, ή σε συσκευασίες μεγάλων μεταλλικών ή πλαστικών δοχείων -χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι το ελαιόλαδο που διατίθεται από μικροπαραγωγούς είναι πάντα χαμηλής ποιότητας.
Για να αποσαφηνίσουμε, λοιπόν, τα πράγματα, πρέπει κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε τις ποιοτικές κατηγορίες που κυκλοφορούν στην αγορά.

A. ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Είναι το ελαιόλαδο το οποίο λαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο από τους καρπούς της ελιάς, με μηχανικά ή φυσικά μέσα, τα οποία δεν προκαλούν αλλοιώσεις στην τελική ποιότητα του (χαμηλές θερμοκρασίες στα ελαιοτριβεία κ.λπ.).
Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά ένας φυσικός φρουτοχυμός που περιέχει όλα τα ευεργετικά για την υγεία θρεπτικά στοιχεία.
Το λάδι αυτό δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία πέραν της έκθλιψης και πιθανόν της μετάγγισης, της φυγοκέντρισης, ή της διήθησης.
Το παρθένο ελαιόλαδο ανάλογα με το βαθμό της οξύτητας του αλλά και των γευστικών χαρακτηριστικών του χωρίζεται στις εξής κατηγορίες:

  1. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (extra virgin oil), με βαθμό μέγιστης οξύτητας 1 γραμ. σε 100 γραμ. ελαιόλαδου, ή οξ. 1%. Θεωρείται το καλύτερο σε ποιότητα λάδι (φυσικός χυμός), που λαμβάνεται από τους καρπούς της ελιάς με αποκλειστικά μηχανικές ή φυσικές μεθόδους και πάντα κάτω από συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών.
  2. Παρθένο ελαιόλαδο (fine virgin olive oil) (στην ετικέτα συχνά αναγράφονται και οι λέξεις εκλεκτό ή φίνο), με βαθμό μέγιστης οξύτητας 1,5% γραμ. σε 100 γραμ. ελαιόλαδου, ή οξ.< 1,50, σύμφωνα με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Αντίθετα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΟΚ η οξύτητα μπορεί να ανέβει και μέχρι 2 γραμ. ανά 100 γραμ. ελαιόλαδου.
  3. Κοινό παρθένο ελαιόλαδο-κονράντε (virgin olive oil semi-fine), με βαθμό οξύτητας 3,3 γραμ. ανά 100 γραμ. λαδιού, η οξ. < 3,30.
  4. Βιομηχανικό παρθένο ή λαμπάντε (virgin olive oil lampante). Πρόκειται για παρθένο ελαιόλαδο με υψηλή οξύτητα και άσχημη γεύση, οσμή και χρώμα. Είναι αδύνατο να καταναλωθεί ως έχει και πρέπει να περάσει από τη διαδικασία της χημικής επεξεργασίας και του ραφιναρίσματος.


Β. ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (Refined olive oil)

Πρόκειται για το επεξεργασμένο ελαιόλαδο το οποίο προέρχεται από το βιομηχανικό λαμπάντε. Το ελαιόλαδο αυτό, που είναι διαυγές, έχει συνήθως πολύ ανοικτό κίτρινο χρώμα και είναι απαλλαγμένο από την υψηλή οξύτητα (οξ. < 3-5). Φυσικά σε γενικές γραμμές είναι ένα ουδέτερο, πολύ ρευστό ελαιόλαδο χωρίς καμιά χαρακτηριστική γεύση και άρωμα αλλά και χωρίς όλα τα ωφέλιμα συστατικά του παρθένου ελαιόλαδου.

Γ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ή ΑΓΝΟ (Olive oil)

Πρόκειται για μείγμα καλής ποιότητας παρθένου ελαιόλαδου και ραφιναρισμένου.
Οι αναλογίες των προσμείξεων που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν και εξαρτώνται από τις απαιτήσεις και την εμπορική πολιτική που ακολουθούν οι εταιρείες, πάντως το τελικό προϊόν πρέπει να έχει ευχάριστη γεύση και οσμή, χρώμα ανοικτό κιτρινοπράσινο και σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνά σε οξύτητα το < 1,5.

You are here